Konačno je kucnuo i taj čas. Temperature, uglavnom iznad 10, dozvoljavaju da počnemo da sadimo u leje. A i rukovanje bezbrojnim posudicama sa presadom postalo je više nego naporno - ujutro iznesi, brini o vlazi, uveče unosi, pa sve ispočetka... Pogotovo kada vidiš da i te nježne biljčice pate zbog nedostatka prostora.
Ipak se ne usuđujemo da posadimo sve odjednom, svjesni da su mrazevi kod nas mogući skoro do polovine maja. Odlična lekcija bili su nam rezultati samo jedne hladne noći kada smo zaboravili da unesemo dvije posude sa rasadom paprike i nevena.
Sadimo, dakle, samo 5-6 paradajiza, salatu, kelj i kupus. Ušuškavamo ih u slamu. Dio rasade premještamo napolje, ali ispod improvizovanog staklenika (dva prozorska okna uveče postavljamo preko leje), a svoje mezimce ostavljamo na balkonu da bismo mogli i dalje da ih po noći unosimo u kuću (paprike, paradajze, artičoke, dragoljube, patlidžane).
Mlade voćke su prolistale, neke čak i procvjetale! Najvažnije je da su se sve izgleda primile (breskva, kajsija, šljive, jabuke, kruške, kesten, crvena ribizla, čak i smokve!)
Šljiva i tulipani.
Igrom slučaja dolazimo do materijala za pravljenje nove podignute leje i to po receptu Filipa Forera (Philip Forrer https://www.youtube.com/watch?v=lfHpnBZmUyY).
Pravimo okvir od drvenih balvana, na dno stavljamo trulo drvo, zatim pokošenu travu, sijeno, zemlju iz kompostera (poluraspadnute organska materija). Posadićemo tu: čeri paradajz, blitvu, salatu, rotkvice, bosiljak, dragoljub. Vidjećemo kako će se pokazati.
KROMPIR U SLAMI
Odlučili smo da posijemo krompir, nakon što je u martu proveo par nedelja u drvenoj gajbici pored prozora, na svjetlosti. Koristićemo tehniku sijanja krompira direktno u slamu, bez okopavanja i zagrtanja.
Jedna leja je pripremljena u jesen prošle godine, tako što je prekrivena kartonom i malčom.
Krompir je samo položen na tako pripremljenu leju, prekriven šakom zemlje, a zatim opet slamom.
Jedan dio krompira smo položili direktno na travnjak, po rubu bašte, prekrili šakom zemlje i slamom. Nadamo se dobrom urodu, mada je okolina skeptična.
Ipak se ne usuđujemo da posadimo sve odjednom, svjesni da su mrazevi kod nas mogući skoro do polovine maja. Odlična lekcija bili su nam rezultati samo jedne hladne noći kada smo zaboravili da unesemo dvije posude sa rasadom paprike i nevena.
Sadimo, dakle, samo 5-6 paradajiza, salatu, kelj i kupus. Ušuškavamo ih u slamu. Dio rasade premještamo napolje, ali ispod improvizovanog staklenika (dva prozorska okna uveče postavljamo preko leje), a svoje mezimce ostavljamo na balkonu da bismo mogli i dalje da ih po noći unosimo u kuću (paprike, paradajze, artičoke, dragoljube, patlidžane).
Mlade voćke su prolistale, neke čak i procvjetale! Najvažnije je da su se sve izgleda primile (breskva, kajsija, šljive, jabuke, kruške, kesten, crvena ribizla, čak i smokve!)
Šljiva i tulipani.
Igrom slučaja dolazimo do materijala za pravljenje nove podignute leje i to po receptu Filipa Forera (Philip Forrer https://www.youtube.com/watch?v=lfHpnBZmUyY).
Pravimo okvir od drvenih balvana, na dno stavljamo trulo drvo, zatim pokošenu travu, sijeno, zemlju iz kompostera (poluraspadnute organska materija). Posadićemo tu: čeri paradajz, blitvu, salatu, rotkvice, bosiljak, dragoljub. Vidjećemo kako će se pokazati.
Add caption |
KROMPIR U SLAMI
Odlučili smo da posijemo krompir, nakon što je u martu proveo par nedelja u drvenoj gajbici pored prozora, na svjetlosti. Koristićemo tehniku sijanja krompira direktno u slamu, bez okopavanja i zagrtanja.
Jedna leja je pripremljena u jesen prošle godine, tako što je prekrivena kartonom i malčom.
Krompir je samo položen na tako pripremljenu leju, prekriven šakom zemlje, a zatim opet slamom.
Jedan dio krompira smo položili direktno na travnjak, po rubu bašte, prekrili šakom zemlje i slamom. Nadamo se dobrom urodu, mada je okolina skeptična.
Comments
Post a Comment